torsdag 10 september 2009

OmständLigt

Idag hade vi "juridisk språkkurs".

Det visade sig att man inte kan skriva omständigt. Det finns ingenting som heter så. Det heter omständligt. Med L! Är det bara jag som inte fattat det här innan? Jag var bombsäker på att det hette omständigt.

I 20 år har jag alltså sagt fel! Eller ja kanske inte i 20 år, har ju inte kunnat prata jämt. Och när jag väl lärde mig att prata tog det ett tag innan jag började använda ordet omständigt. Men ändå.

Och hur tror ni han som hade kursen såg ut. Juste! Nästan precis som Stig-Helmer. Glasögon och virkad slips (ja helt seriöst så hade han virkad slips, brun och senapsgul. Jag som var trött och fnittrig redan innan höll ju på att fnissa ihjäl mig!) .

6 kommentarer:

Morfen sa...

Då kan du breätta för honom imorgon att han har FEL och att han bör ta upp ämnet med en lingvist. Omständligt(vardagligt) omtvistad variant av omständlig. Omständighet är ju en helt annan sak. Jaja.. Jag ska inte älta ämnet.. men å andra sidan så är det ju så att om ALLA säger omständigt istället för omständLigt så kommer SAOB också att ändras.. som t.ex. att 'dåligare' numera finns med i ordlistan och är accepterad variant av sämre. Så... summa sumarum - säg omständigt hur mycket du vill, men skriv helst omständlig i juridiska dokument. ;) Kramis!!

Angelica - Angel - Dolliver sa...

Hej mormor! Eller nä... f'låt... Menar ju Mathilde... *flinar*
Du, filten är ju helt underbar - så jag förstår att du sveper om dig den vid din myshörna!
Och så snygg byrå/skåp och bokstäverna - var har du hittat dem?

Vad omständLigt det blev här nu... Så läser man Morfens inlägg (och jag ämnar att tro mer på henne än StigHelmer.. *fniss*) och nu vet jag knappt vilket ord jag ska använda? Fast det blir nog omständigt - jag ska ju ändå inte skriva några juridiska dokument eller så...

Hoppas allt är bra med dig tjejen, tack för dina underbara tillrop i bloggen! Me love!

Ha de bäst och många, många kramar!
// Angelica

Ps. Vi får la se till att träffas på en scrapträff mittemellan oss... Eller att jag kommer till Stockholm när det är någon av de stora, stora träffarna? Man vet ju aldrig... *ler*

Pernilla sa...

Hallå där! Gud så krångligt det kan vara med ord! Men jag lyssnar nog hellre på Morfen jag med! :o) Grattis till KAOSEN! Kram på dej!

Nils sa...

Ja, det heter verkligen omständligt men båda finns t.ex med i Microsoft Word. Googlar man ordet ger omständigt betyyyyyyyyyydligt fler träffar så man börjar ju undra om man ska använda det ord alla säger, eller det som står i en dammig bok.

Mathilde sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathilde sa...

Gamla dammiga böcker har jag nog av som det är så jag kommer att fortsätta säga omständig.